NRC: Machtsmisbruik, nepotisme en racisme bij WHO

NRC: Machtsmisbruik, nepotisme en racisme bij WHO 

24 januari 2022 - 10:01

Niks is wat het lijkt... Uit een intern onderzoek dat in handen is van de NRC, blijkt dat WHO-medewerkers over de hele wereld klagen over machtsmisbruik, nepotisme en racisme. Het zou zelfs de bestrijding van de pandemie in de weg hebben gestaan.

Volgens het onderzoek is sprake van een angstcultuur, die ertoe leidt dat problemen blijven voortduren. Veel WHO-medewerkers durven niet te klagen uit angst voor represailles van meerderen. Daders ontspringen de dans of worden te mild gestraft. Interne klachtorganen worden niet als volledig onafhankelijk gezien. Op alle WHO-locaties krijgen medewerkers met misstanden te maken, blijkt uit een recente interne enquête die afgelopen zomer door 1700 medewerkers werd ingevuld.

"De medewerkers stellen dat niet alleen zij onder de misstanden lijden, maar dat de WHO door de interne gebreken bovendien niet de hoofdrol kan spelen die de organisatie is toebedeeld bij de bestrijding van pandemieën. Volgens de brief heeft het beleid van de Japanse regiodirecteur Takeshi Kasai 'substantieel bijgedragen aan een toename van het aantal gevallen [van Covid-19] in veel landen in de regio' en 'verspilling van donorgelden'.", aldus de krant.

"Het is een systeem dat vol zit met vriendjespolitiek en vrienden van vrienden die worden aangenomen zonder te kijken naar hun competenties of een competitief wervingsproces”, aldus een respondent.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml