NS dokt na 73 jaar schadevergoeding aan Holocaust-slachtoffers
Binnenland

NS dokt na 73 jaar schadevergoeding aan Holocaust-slachtoffers.

U denkt er vast niet elke dag aan op het moment dat u weer in een overvolle trein stapt op weg naar uw veel te saaie kantoorbaan, maar het bedrijf dat uw plezierige reisje over het spoor mogelijk maakt speelde tijdens de Tweede Wereldoorlog een nogal dubieuze rol.

De NS werkte namelijk mee met de bezetter, in de zin van dat de NS kritiekloos in opdracht van de Duitsers treinen beschikbaar stelde voor de transport van opgepakte Joden naar kamp Westerbork. En - nog erger eigenlijk - het bedrijf heeft daar naar schatting miljoenen mee verdiend. 

Schandalig natuurlijk en vandaar dat ene Salo Muller (schijnt een oud-fysiotherapeut van Ajax te zijn) al jaren probeert de NS te bewegen tot het overmaken van keiharde euro's om het leed van overlevenden en nabestaanden van de Holocaust te verzachten. 

Het feit dat de NS in 2005 openlijk 'sorry' heeft gezegd voor zijn rol in de oorlog was namelijk niet voldoende. Ook het steunen van allerlei collectieve projecten, zoals 1 miljoen euro voor de nieuwbouw van Westerbork, is leuk en aardig maar compenseert te weinig.

Om te voorkomen dat de boel voor het hekje wordt uitgevochten, gaat de NS daarom nu aan overlevenden en nabestaanden alsnog een (nog onbekende hoeveelheid) som geld overmaken. Historisch besluit, wel een tikkeltje laat (slechts 73 jaar later). Dit vinden het Centraal Joods Overleg (CJO) en het Nederlands Auschwitz Comité ook. Beide organisaties zijn blij met de compensatie van de NS maar manen het bedrijf ook tot haast.

Alle artikelen geladen. Overzicht →