NS moet 1,5 miljoen euro lappen, want dienstregeling is ruk

NS moet 1,5 miljoen euro lappen, want dienstregeling is ruk 

06 juni 2023 - 10:29

Nou, applausje! De NS krijgt de maximale boete van 1,5 miljoen knaken opgelegd omdat de spoorvervoerder de dienstregeling vorig jaar heeft afgeschaald, zegt verantwoordelijk staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur).

Het kabinet gaf het bedrijf vorig jaar 274 miljoen euro gratis geld om te compenseren voor tegenvallende reizigersaantallen in de nasleep van de coronapandemie. In ruil moest de NS de dienstregeling in stand houden, maar dat heeft het bedrijf zoals iedereen die regelmatig met de trein reist weet niet gedaan.

Het boetebedrag moet worden geïnvesteerd in 'iets' waar 'de reiziger' 'voordeel' van heeft. Wat dat dan precies is, is niet helemaal duidelijk. Of het nou gaat om gratis koffie met een gevulde koek of om extra zachte banken, we weten het niet.

Heijnen spreekt via haar woordvoerder van "een tik op de vingers" voor de NS. De spoorvervoerder heeft zich wel aan de afspraken gehouden die zijn verbonden aan het gebruik van het spoor tot en met 2024, zoals het verzorgen van voldoende zitplaatsen. Maar voor de extra afspraken die zijn verbonden aan de coronasteun krijgt het bedrijf geen "groen vinkje". De laatste keer dat de NS een maximale boete kreeg opgelegd was in 2017.

ProRail krijgt overigens ook een boete opgelegd, van 100.000 euro. Iets met vertraging op het hogesnelheidstraject van en naar Schiphol en ontevredenheid bij de beheerders van de goederentreinen.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml