Upd.: Noord-Korea bevestigt 5e nucleaire test
Buitenland

Upd.: Noord-Korea bevestigt 5e nucleaire test.

In Noord-Korea is vandaag een aardschok gedetecteerd met een omvang van 5.3 op de schaal van Richter. De Amerikaanse geologische organisatie United States Geological Survey (USGS) detecteerde de aardbeving vrijdag. Een nucleaire test is vermoedelijk de oorzaak van de beving.

De schok was volgens het ANP gemeten in de buurt van een bekend Noord-Koreaans nucleair testgebied. De USGS zei dat de seismische activiteit aan het oppervlak is gedetecteerd terwijl bij een normale aardbeving de activiteit ondergronds plaatsvindt. Volgens het meteorologische bureau van Zuid-Korea gaat het mogelijk om nucleaire testen van hun noorderburen. Zuid-Korea houdt vandaag crisisberaad over de situatie. Er is al een crisismanagementteam samengesteld.

De China Earthquake Networks Center (CENC) meldde dat de aardbeving veroorzaakt is door een explosie van grote omvang. Japan wijst net als Zuid-Korea in de richting van nucleaire testen van Noord-Korea. Ook Europese seismologische instituten hebben de beving gedetecteerd.

De mogelijke nucleaire test door Noord-Korea zou de vijfde test dit jaar zijn. Er werd al gespeculeerd over mogelijke nieuwe testen nadat de Verenigde Staten de Noord-Koreaanse leider Kim Jong Un op de zwarte lijst hadden gezet vanwege het schenden van de mensenrechten.

Update 8:48: 
Noord-Korea bevestigt een nucleaire test te hebben uitgevoerd. Volgens de staatstelevisie is het gelukt om kernkoppen op ballistische raketten te monteren. De nucleaire test zou geen impact hebben op het milieu. 

Meer lezen over Noord-Korea?
Alle artikelen geladen. Overzicht →

  Registeren.

  Stop! Je bent nog niet helemaal klaar om te reaguren.

  • Klik op de activatielink in de e-mail.
  • Er verschijnt een melding dat de activatie gelukt is.
  • Je account is nu geactiveerd en je kunt reaguren.
  Sluiten