'NVU wil demonstreren bij intocht Sinterklaas'
Binnenland

'NVU wil demonstreren bij intocht Sinterklaas'.

De extreemrechtse Nederlandse Volks-Unie (NVU) is van plan tijdens de landelijke intocht van Sinterklaas op 12 november te demonstreren in Maasluis.

Dat maakt de NVU bekend op haar site. "Ik schaam mij niet voor Zwarte Piet. Stop de kinderfeest haters", staat te lezen op hun site

Vergunning

"Wij vragen de vergunning deze week aan en ik verwacht dat wij, zoals bij andere evenementen waar wij aanwezig zijn, gewoon een vak toegewezen krijgen waar wij kunnen staan. Wij willen alleen maar een positief geluid laten horen. Andere groepen willen botsen met ons, wij niet met die groepen", aldus voorzitter Constant Kusters tegen het AD.

"Ik vind het heel triest dat mensen dit kinderfeest willen verstoren. Daarom komen wij naar Maassluis. We strooien pepernoten en nemen Zwarte Pieten mee om het kinderfeest te verdedigen tegen de kinderfeesthaters."

Negativiteit

De afgelopen twee jaar bleef de NVU thuis tijdens de intocht, maar nu zat er niets anders op dan naar Maasluis te komen. "Twee jaar geleden toen het tegengeluid begon en vorig jaar hebben we ons er niet mee bemoeid, maar de roep om een tegengeluid wordt nu zo groot dat we niet anders meer kunnen. Ik begrijp alle negativiteit ook echt niet. Ik vier bijvoorbeeld geen Suikerfeest, maar daar ga ik toch ook niet tegen protesteren."

De burgemeester van Maasluis, Edo Haan, maakt zich vooralsnog geen zorgen. "Deze partij kondigde twee jaar geleden en vorig jaar ook hun komst aan en zijn toen niet geweest. Maar mochten ze dit jaar wel komen, zijn ze welkom. Voor de voor- en tegenstanders van Zwarte Piet stellen wij ruimte beschikbaar op de dag van de intocht."

Alle artikelen geladen. Overzicht →