NWVA verbiedt verkoop van 24 USB-opladers
Tech

NWVA verbiedt verkoop van 24 USB-opladers.

Naar aanleiding van exploderende en ontvlammende USB-opladers heeft de Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) 41 verschillende USB-opladers getest. Na die test is besloten dat 24 van de 41 opladers niet langer verkocht mogen worden. Het gaat in dit onderzoek vooral om opladers die rechtstreeks het stopcontact in gaan.

Bij bijna de helft van de verboden opladers is de kans op brand of een elektrische schok aanwezig. Volgens de NVWA komt dat omdat er verkeerde componenten in zitten of constructiefouten gemaakt zijn. De andere helft van de stekkers voldoet wel aan de gestelde eisen, maar omdat er geen bijbehorende documentatie bij zit zijn ze afgekeurd, weet de NOS.

Chinese meuk

Eén conclusie uit het onderzoek is makkelijk te maken. Koop geen goedkope Chinese USB-opladers. Voor het onderzoek kocht de NVWA vier opladers in China en alle vier de opladers blijken te gevaarlijk te zijn voor de Nederlandse markt.

Het advies van de NVWA luidt, dat je het beste een oplader kan kopen van hetzelfde merk als je telefoon of tablet. Wil je controleren of je jouw Chinees geïmporteerde oplader weg moet mikken? Dat kan op de website van de NVWA.

Alle artikelen geladen. Overzicht →