Obama: 'Drones doodden zeker 116 burgers'
Buitenland

Obama: 'Drones doodden zeker 116 burgers'.

De Amerikaanse president Barack Obama heeft vandaag bekendgemaakt dat tijdens zijn bewind zeker 116 onschuldige burgers zijn gedood door drones. Dat blijkt uit een onderzoek door de Amerikaanse autoriteiten.

Tussen 2009 en 2015 werden in totaal 473 dronemissies uitgevoerd, zo schrijft The Guardian. Statistisch gezien betekent dat dus dat er ongeveer bij één op de vier missies een onschuldig persoon om het leven kwam. Onafhankelijke onderzoekers zeggen echter dat er mogelijk rond 1.000 onschuldige slachtoffers zijn gevallen. 

Tegelijkertijd kwamen er tussen de 2,372 en 2,581 "enemy combatants" om het leven, mensen die door het Amerikaanse leger aangevinkt werden als potentieel vijandige strijder. Maar zelfs deze term is volgens critici erg beladen omdat vaak onduidelijk zou zijn in hoeverre het ook daadwerkelijk om terroristen gaat. Regelmatig weet de VS niet eens wie precies gebombardeerd wordt.

Overigens zijn dit bij lange na niet alle dronestrikes aangezien die in Syrië, Afghanistan en Irak niet meegeteld zijn in deze optelsom. Het gaat in dit geval voornamelijk om aanvallen in Somalië, Jemen en Pakistan.

Alle artikelen geladen. Overzicht →