Obama: Maak moslims niet boos
Buitenland

Obama: Maak moslims niet boos.

Rechtse Republikeinen zoals Donald Trump moeten oppassen met hun anti-islamitische retoriek, meent de Amerikaanse president Barack Obama. Hij noemde Trumps suggestie om moslims voortaan toegang tot de VS te weigeren "gevaarlijk". 

Volgens de POTUS schenden zulke ideeën de grondbeginselen van de Amerikaanse democratie en kunnen ze bovendien razernij opwekken in potentiële extremisten. In Obama's optiek zijn de rechtse voorstellen daarom een risico voor de nationale veiligheid. "We zien nu hoe gevaarlijk zo'n mindset is en waartoe een dergelijke gedachtegang kan leiden", sprak de president. 

Obama reageerde in harde bewoordingen op critici van zijn buitenlands beleid, schrijft CNN. Politieke tegenstanders hadden hem verweten dat hij verzuimde om jihadistische gruweldaden zoals onlangs in Orlando aan te duiden met de term 'radicaal-islamitisch terrorisme'. "Wat zouden we daarmee bereiken?", vroeg Obama zich af. "Wordt ISIS dan minder vastberaden in haar pogingen Amerikanen te vermoorden? Door een dreiging anders te noemen verdwijnt die niet." 

Republikeinse politici, zo beschuldigde de leider in het Witte Huis, bevorderen met hun uitlatingen over moslims de toch al niet geringe anti-Amerikaanse sentimenten die leven in de islamitische wereld. Dat kan volgens hem resulteren in een toenemend aantal tegen de VS gerichte aanvallen. 

Alle artikelen geladen. Overzicht →