Obama schrijft feministisch essay
Buitenland

Obama schrijft feministisch essay.

"We moeten verandering brengen in het stereotype dat vrouwen straft voor hun seksualiteit en mannen er juist voor beloont." Dit en meer schreef de Amerikaanse president Barack Obama in de laatste maanden van zijn presidentschap in een essay voor meidenblad Glamour over... feminisme. 

 

In het 1.500 woorden tellende epistel steekt Obama onder meer de hand in eigen boezem. "Ik was vaak weg van huis, aan het werk. Als ik erop terugkijk zie ik dat ik wel meehielp met de opvoeding van onze twee dochters, maar alleen als dit in mijn agenda paste en altijd op mijn voorwaarden. De last viel onevenredig en oneerlijk op Michelle."

De president heeft dan ook een paar tips. "We moeten verandering brengen in de status quo die voorhoudt dat onze dochters ingetogen moeten zijn en onze zonen assertief. Die afgeeft op onze dochters als ze zich uitspreken en op onze zonen als ze huilen. Die mannen leert dat ze zich bedreigd moeten voelen door succesvolle vrouwen. Die waarde hecht aan zelfverzekerdheid en ambitie op de werkvloer - tenzij je een vrouw bent. Want dan ben je opeens bazig."

Seksisme bestrijden

Over zijn dochters zegt hij: "Het is belangrijk dat hun vader een feminist is, want daardoor verwachten ze dat nu van iedere man." Hij vervolgt: "Het is zeker ook de verantwoordelijkheid van mannen om seksisme te bestrijden. We moeten hard werken om een daadwerkelijk gelijke relatie te creëren." Dat is waar het feminisme van de 21e eeuw om draait volgens Obama: "Als iedereen gelijk is, hebben we allemaal meer vrijheid."

De potentiële opvolgers van Obama zijn Hillary Clinton (een vrouw) en Donald Trump (een seksist). 

 

Alle artikelen geladen. Overzicht →