'Oekraïne wil zonne-energie in Tsjernobyl'
Buitenland

'Oekraïne wil zonne-energie in Tsjernobyl'.

De Oekraïense overheid heeft plannen om in Tsjernobyl een enorme zonnecentrale te bouwen. Met die centrale zou ongeveer een derde van de capaciteit van de voormalige kerncentrale aan energie kunnen worden opgewekt.    

De plannen zijn niet officieel gepresenteerd maar conceptversies zijn wel verstuurd aan diverse banken, schrijft The Guardian. Het gebied rondom Tsjernobyl is interessant voor de overheid, aangezien de grond daar vanwege verklaarbare redenen bijzonder goedkoop is. 

In de hoogtijdagen van de oude kerncentrale kon er 4.000 MW aan energie in Tsjernobyl worden opgewekt. Met de nieuwe zonnecentrale zou dit 1.000 MW zijn, daarnaast wil men ook nog eens 400 MW aan andere vormen van hernieuwbare energie opwekken.

De kernramp in Tsjernobyl op zaterdag 26 april 1986, waarbij er een ontploffing plaatsvond in een van de reactoren, geldt nog steeds als de grootste in de geschiedenis. Volgens sommige rapporten zullen tienduizenden tot honderdduizenden mensen als gevolg van de straling aan kanker overlijden. 

Alle artikelen geladen. Overzicht →