Ollongren komt joden tegemoet, respecteert sabbat
Binnenland

Ollongren komt joden tegemoet, respecteert sabbat.

Gemeen zeg, van D66-vrouwtje Kajsa Ollongren. Eerst joden aan het schrikken maken door te dreigen een proef te starten met zaterdag als alternatieve stemdag voor de aankomende gemeenteraadsverkiezingen, om hen vervolgens weer gerust te stellen dat er niet aan de (sh)alom gerespecteerde rustdag getoornd zal worden.

Weet u wat het is? Stemmen in het weekend zou weleens meer stemvee naar de stembus kunnen lokken. Maar religies, religies en nog meer religies gooien roet in het eten. We trappen af met de islam, waar Mohammed zijn volgelingen heeft wijsgemaakt dat vrijdag de belangrijkste dag van de week is. Mohammed heeft ook gezegd dat zaterdag voor de joden is en zondag voor christenen.

Dus moet het maar op woensdag, als de pastafari's van het Vliegende Spaghettimonster tenminste niet opeens met een rustdag op de proppen komen. Alhoewel, zij vieren elke vrijdag als religieuze feestdag. Net als moslims dus. Om het verhaaltje compleet te maken: het hindoeïsme en boeddhisme kennen geen vaste rustdag.

Enfin, stemmen kan vooralsnog dus alleen op religievrije maandag, dinsdag, woensdag en donderdag. Het aanvankelijke idee van Ollongren kon van meet af aan al niet op veel sympathie rekenen bij het CDA en het Centrum Informatie en Documentatie Israel (CIDI). CDA'ers die klagen, snappen we dan wat minder, het standpunt van het CIDI spreekt natuurlijk voor zich.

Alle artikelen geladen. Overzicht →