Olympische update #dag7
Sport

Olympische update #dag7.

Opnieuw heeft TeamNL enkele favorietenrollen niet waar kunnen maken. Zowel bij zwemmen, boksen en baanwielrennen lukte het niet een medaille te bemachtigen. 

ZWEMMEN

Ranomi Kromowidjojo zwom haar snelste tijd van het seizoen, maar miste op minder dan een tiende een podiumplek. "Dit was by far mijn snelste race van het seizoen [...] Ik heb alles gegeven. Negenhonderdste van een medaille. Het lag zo dicht bij elkaar", zei ze tegen de NOS. De gouden plak ging naar twee zwemsters die precies even hard hadden gezwommen: de 20-jarige Amerikaanse Simone Manuel en de 16-jarige Canadese Penny Oleksiak. 

Bij de mannen schreef Michael Phelps historie door zijn 22ste gouden medaille te veroveren. Hij won voor de vierde keer op rij de 200 meter wisselslag, wat volgens NRC nog nooit eerder is gebeurd. 

BOKSEN

De Nederlandse bokser Peter Müllenberg, die een reële kans had op een medaille, heeft het podium toch niet kunnen bereiken. Hij was volgens de jury minder sterk dan Teymur Mammadov uit Azerbeidzjan. Daar kan Müllenberg zich niet helemaal in vinden: "Mijn eerste ronde was niet goed, maar daarna ben ik sterk teruggekomen. Hij was in de derde ronde helemaal op. Ik dacht dat het genoeg was voor de overwinning, maar helaas zag de jury het anders. Dit is toch wel een domper."

BEACHVOLLEYBAL

Beachvolleyballers Jantine van der Vlist en Sophie van Gestel kunnen naar huis. Net als de vorige twee wedstrijden verloren ze ook hun derde groepsduel. Ze gingen met 1-2 onderuit tegen een Zwitsers koppel en eindigden als vierde in de poule.

BAANWIELRENNEN

De Nederlandse teamsprinters behaalden een teleurstellende zesde plaats in het baanwielrennen. Theo Bos was zwaar aangeslagen, weet het ANP. "Dit moet ik wel even verwerken. Mijn focus lag volledig op de teamsprint. Ik dacht: als ik nog iets wil, als ik nog olympisch kampioen wil worden, dan moet het op dit onderdeel gebeuren."

TURNEN

Tijdens de meerkampfinale behaalde Eythora Thorsdottir een historische negende plek. Het was de eerste keer dat een Nederlandse turnster zo'n goed resultaat behaalde op de Olympische Spelen. Lieve Wevers eindigde als 20ste nadat ze onder meer tijdens haar eerste oefening van de balk viel. Het goud was voor de Amerikaanse Simone Biles, de gedoodverfde favoriet. 

RUGBY

Niet Nederlands, maar wel historisch: de rugbyers van Fiji wonnen de eerste gouden medaille in hun historie. Het team was met 43-7 te sterk voor Groot-Brittannië.

DOPING

De Chinese Chen Xinyi heeft positief getest op doping. De 18-jarige zwemster werd vierde op de 100 meter vlinderslag en zou vandaag de 50 meter vrije slag zwemmen, meldt NU.nl
Ook bij atletiek is het eerste dopinggeval een feit. Het gaat om de Bulgaarse steeplechase-loopster Silvia Danekova die positief getest is bij een controle. Net als Xinyi wacht ook zij onderzoek naar de B-staal af.
OVERLEDEN
Naast het niet winnen van medailles gebeuren er in Rio ook echt ernstige dingen. De politieagent die een verkeerde afslag nam en onder vuur werd genomen, is overleden in het ziekenhuis. Hij was een van de vele agenten die zorgen voor de beveiliging van de Olympische Spelen. 
Samen met twee collega's verdwaalde hij in de buurt van een sloppenwijk. Hun voertuig werd onder vuur genomen en de agent werd in zijn hoofd geraakt. Zijn collega's liepen lichte verwondingen op, meldt ESPN.

 

Alle artikelen geladen. Overzicht →