OM eist acht jaar tegen terreurknaapje Jaouad A.
Binnenland

OM eist acht jaar tegen terreurknaapje Jaouad A..

Tfoe sahbi. Het Openbaar Ministerie wil de 31-jarige Rotterdamse terreurverdachte Jaouad A. maar liefst acht jaar achter de tralies hebben.

De aantijgingen jegens A. zijn niet uit de lucht gegrepen. Zo werden bij een huiszoeking 288 stuks zwaar vuurwerk, een handleiding om van vuurwerkkruit een staafbom te maken, een kalasjnikov, kogels en een 'jihad-vlag' aangetroffen.

Bovendien werden op zijn computer 289 video's van IS (waaronder onthoofdingen) gevonden en was A. actief op de versleutelde chatdienst Telegram. Zelfverklaard terroristenjager Jimmy F. zou de AIVD hebben gewezen op A.

Uit een afgeluisterd gesprek zou naar voren gekomen zijn dat A. serieuze plannen had om een aanslag te plegen op het Turkse consulaat in Rotterdam.

"Het is 500 meter lopen van mijn huis. Ik zie er altijd Turken naar binnen gaan. Je kunt er gaan schieten of iets naar binnen gooien. Kan ik gewoon doen. Maar die mensen daarbinnen zijn wel gewoon moslims."

U raadt het al. Volgens A. en zijn advocaat is alles gelogen en wordt het door het OM uit zijn context gehaald.

Zo was het vuurwerk bedoeld voor de handel, heeft hij geen idee hoe de staafbom-handleiding pardoes op zijn computer terechtkwam, was de kalasjnikov niet van hem, bekeek hij IS-video's uit 'nieuwsgierigheid' en was hij echt nooit van plan geweest een aanslag te plegen.

Het standaard-riedeltje dus. Bovendien stelde A. op de terroristenafdeling in Vught al gewaarschuwd te zijn voor 'de Kale Rechter', die geen medelijden toont met terreurverdachten. Toen A. de rechter zag binnenkomen, zonk hem naar eigen zeggen de moed in de schoenen.

Alle artikelen geladen. Overzicht →