OM eist celstraf voor WOII-verzamelaars
Binnenland

OM eist celstraf voor WOII-verzamelaars.

De rechtbank in Almelo heeft vandaag voorwaardelijke celstraffen geëist tegen twee mannen die een fanatieke verzameling van spullen uit de Tweede Wereldoorlog hadden. Ze bezaten onder meer 15 kilo springstof, een vat vol granaten en verboden wapens en munitie. 

De verzamelaars werden in 2013 gesnapt. De spullen werden gevonden in en rondom hun huizen in Enschede en Rossum. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie was twee dagen bezig met het verwijderen van de Wereldoorlogsmaterialen, meldt het AD. De mannen zouden het al twaalf jaar verzamelen.

Uit een anonieme brief bleek toentertijd dat de twee regelmatig reisjes maakten naar de Oosterburen om daar wapens, munitie en menselijke resten mee te nemen. Zo maakten ze tripjes naar het Sperrgeniet in Halbe. Hier sneuvelden in 1945 meer dan veertigduizend soldaten.

Het OM wil aan het voorwaardelijke deel van de straf de voorwaarde koppelen dat er twee keer per jaar onaangekondigd een controle in de woning en schuren van de verdachten plaatsvindt. 

Alle artikelen geladen. Overzicht →