OM gaat ram- en plofkraken 'keihard' aanpakken
Binnenland

OM gaat ram- en plofkraken 'keihard' aanpakken.

Een hoeraatje voor het Openbaar Ministerie. Tuig dat een ram- en/of plofkraak pleegt gaat per 1 mei van dit jaar zwaarder bestraft worden. Dit is niet omdat justitie in zijn algemeenheid crimineel gespuis harder wil aanpakken, maar omdat overvallers hierbij steeds vaker zware explosieven gebruiken.

Dit is ernstig, want het levert volgens het OM onder andere brand- en instortingsgevaar op voor panden en omwonenden en dus is de huidige eis van 15 maanden achter de tralies een tikkeltje mager. De twee soorten overvallen worden nu uit elkaar gehaald, omdat plofkraken volgens justitie ernstiger zijn dan ramkraken. 

Goed nieuws dus, maar wat worden dan de straffen? Jarenlange eenzame opsluiting in een isoleercel? Verbanning naar de Black Dolphin-gevangenis inSiberië? Nee, voor plofkraken zal nu 24 maanden cel geëist worden als er geen woningen in het getroffen gebouw zitten. Is dit wel het geval, dan moet loopt u de kans op 48 maanden brommen. De eis bij ramkraken gaat omhoog naar 21 maanden cel. Dit wordt al geregeld als straf opgelegd.

Goh, wat zwaar

Allemaal leuk en aardig, maar dat 'flink zwaarder straffen' valt dus wel mee. Wij denken dan ook niet dat criminelen zich nu ineens twee keer gaan bedenken voordat ze een geldautomaat proberen buit te maken.

De maatregel van het OM wordt ook besproken in het WNL-programma Goedemorgen Nederland. Ook daar zien 'deskundigen' niet de preventieve werking ervan: 

Alle artikelen geladen. Overzicht →