OM: 'Pegida-leider Wagensveld heeft De Profeet niet beledigd'

OM: 'Pegida-leider Wagensveld heeft De Profeet niet beledigd' 

17 november 2022 - 13:17

Pegida-leider Edwin Wagensveld wordt niet vervolgd omdat hij Profeet Mohammed zou hebben beledigd. Volgens het Openbaar Ministerie zijn geen strafbare feiten gepleegd.

Hij werd in oktober bij een demonstratie in het centrum van Rotterdam in de kraag gevat vanwege het roepen van vermeend beledigende teksten over de profeet Mohammed. De agenten in kwestie vonden dat die teksten als beledigend voor de moslimgemeenschap kon worden gezien, maar het OM is het daar niet mee eens.

"De gemaakte opmerking is echter op basis van bestaande jurisprudentie niet te kwalificeren als belediging van de aanhangers van het islamitisch geloof, maar als belediging van de religie zelf. Er is dus geen sprake van zogenoemde strafbare groepsbelediging. Om die reden is de zaak geseponeerd," aldus het OM in een toelichting op de beslissing Wagensveld niet te vervolgen.

Bij de demonstratie op 22 oktober bij het Centraal Station in Rotterdam kwam een handvol Pegida-aanhangers opdagen. Zij hadden vooraf gezegd een koran te zullen verbranden. Op het tegenprotest kwamen zo'n 150 mensen af. Die tegendemonstranten vonden het nodig om met vuurwerk, stenen en eieren te gooien. Zo'n honderd politiemensen, onder wie ook leden van de Mobiele Eenheid, waren op de been vanwege de demonstraties. De politie nam een koran af van de Pegida-demonstranten.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml