OM: Politieke kleur Wilders speelde geen rol, echt niet
Binnenland

OM: Politieke kleur Wilders speelde geen rol, echt niet.

De advocaat van Wilders kan roepen wat hij wil, maar het Openbaar Ministerie liet zich naar eigen zeggen écht niet leiden door de politiek bij het besluit om hem te vervolgen.

Gelooft u het niet? Luister dan maar naar het volgende: het gaat louter om wat hij heeft gezegd (de 'minder, minder' uitspraken over Marokkanen), aldus het OM zojuist aan het begin van het proces in hoger beroep tegen de PVV-voorman.

De rechtbank veroordeelde Wilders twee jaar geleden voor groepsbelediging en het aanzetten tot discriminatie van Marokkanen, maar hij kreeg geen straf opgelegd. Zowel Wilders als het OM tekende hoger beroep aan tegen het vonnis.

In mei wraakte Wilders het Haagse hof, omdat dit de schijn van partijdigheid over zich had afgeroepen. Hij kreeg daarin gelijk, waardoor het hof nieuwe rechters op de zaak moest zetten, met maanden vertraging als gevolg. De advocaten lichten vandaag hun onderzoekswensen toe. Zij willen onder meer voormalig minister van Justitie en Veiligheid Ivo Opstelten als getuige horen, omdat hij op vervolging van Wilders zou hebben aangedrongen.

Alle artikelen geladen. Overzicht →