OM: Scholen sjoemelden met inburgeringsexamens
Binnenland

OM: Scholen sjoemelden met inburgeringsexamens.

Tja zo wordt inburgeren wel heel makkelijk nietwaar? Twee taalscholen in Utrecht en Amsterdam worden ervan verdacht fraude te hebben gepleegd met inburgeringsexamens, meldt het Openbaar Ministerie.

De recherche van de Inspectie SZW heeft daarom gisteren op elf locaties huiszoeking gedaan. Een aantal taalbureaus in Amsterdam zou onder andere de beschikking hebben over de antwoorden van de examenvragen. De inburgeringskandidaten kregen enkel training om antwoord te geven op deze vragen (lekker makkelijk, want dan kunnen docenten gericht lessen geven waar ze minder tijd aan kwijt zijn).

De taalschool in Utrecht wordt ervan verdacht te veel lesuren te hebben gedeclareerd bij DUO en handtekeningen van inburgeraars te hebben vervalst. De taalschool zou daardoor honderdduizenden euro's meer hebben gekregen dan waar het recht op had. Twee bestuurders van de school zijn in de kraag gevat.

Zoals u misschien wel weet moeten immigranten binnen drie jaar na aankomst in Nederland inburgeringsexamen doen, waarna ze zich bij succesvolle afronding Nieuwe Nederlander mogen noemen. Ze krijgen voor de lessen een lening van maximaal 10.000 euro.

Alle artikelen geladen. Overzicht →