OM: 'Sorry voor ons gefaal met klimaatklever-beschuldigingen'

OM: 'Sorry voor ons gefaal met klimaatklever-beschuldigingen' 

07 september 2023 - 11:47

Weet u nog van die demonstratie voor een beter klimaat waarbij honderden werklozen activisten van onze vrienden van Extinction Rebellion zich verschansten op de startbaan van Schiphol omdat ze vinden dat er best wat minder gevlogen mag worden? Nou, het OM verstuurde brieven aan deze klimaatklevers om ze te waarschuwen dit niet meer te doen, maar was daar iets te fanatiek in.

Het volgende was het geval: de Schipholbestormers werden in de kraag gevat door de marechaussee toen ze geen gehoor gaven aan de oproep om op te rotten, maar velen weigerden botweg om zich te identificeren of hadden maatregelen genomen om identificatie te bemoeilijken. Heel vervelend, de marechaussee probeerde het daarom op een andere manier en keek daarbij onder meer op sociale media om de demonstranten te achterhalen.

Gevolg was dat 175 mensen een waarschuwingsbrief kregen na het protest. Alleen, die brief werd ook naar zeker zeven personen gestuurd die daar helemaal niet bij waren. Dat is niet helemaal de bedoeling natuurlijk. Mogelijk gaat het zelfs om acht personen, maar naar het achtste geval wordt nog onderzoek naar gedaan. En dat is niet alles. Ook heeft het OM een 35-jarige man uit het Drentse Beilen ten onrechte ervan beschuldigd dat hij zich aan een vliegtuig had vastgeketend. Dat bleek iemand anders. Gaat lekker dit...

Het zou wel fijn zijn als wij burgers erop kunnen vertrouwen dat er goede opsporing plaatsvindt en Jan en Alleman niet zomaar door Vadertje Staat ergens van beschuldigd worden. Justitie benadrukt wel dat het "grote waarde" hecht aan de kwaliteit van de opsporing (jammer alleen dat we dit niet zien).

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml