Ombudsman: 'Wetten en regels zitten jongeren met beperking in de weg'

Ombudsman: 'Wetten en regels zitten jongeren met beperking in de weg' 

13 september 2022 - 15:03

Welkom bij de club. Onze eigen overheid zorgt er met te ingewikkelde wetten en regels voor dat jongeren met een beperking een hoog risico lopen om langdurige financiële problemen te krijgen.

Dit hadden wij nou niet verwacht, maar ombudsman Reinier van Zutphen zegt het nu ook. Volgens de ombudsman gaat de overheid er nu van uit dat jongeren met een beperking zelfredzaam zijn zodra zij 18 jaar zijn geworden, maar verrassing: dat is natuurlijk "een illusie". Dat komt onder meer door "lastig te begrijpen wetten en regels, grote administratieve lasten doordat hulp uit het sociale netwerk wordt overschat".

Ook is er weinig samenwerking tussen de instanties en zorgen de inflatie, hoge energieprijzen en krapte op de woningmarkt voor nog meer problemen. Kortom, ook zij mogen het lekker zelf uitzoeken. De ombudsman roept alle partijen op "de knelpunten" aan te pakken en te zorgen voor "begrijpelijke informatie, persoonlijke begeleiding en financiële zekerheid. En jongeren te informeren over hun rechten en mogelijkheden. Werken moet bovendien van toegevoegde waarde zijn en niet leiden tot meer problemen."

Klinkt op zich logisch, nietwaar? Brancheorganisatie Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) zegt het bericht van de ombudsman te ondersteunen. "We weten allang dat de maatschappij een blinde vlek heeft als het gaat om mensen met een beperking", stelt een woordvoerder van de VGN. "Deze groep heeft op meerdere domeinen hulp nodig. De samenleving wordt complexer."

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml