Ombudsman zegt het ook: 'Coronabeleid kan en moet beter'

Ombudsman zegt het ook: 'Coronabeleid kan en moet beter' 

13 juni 2022 - 10:01

We kunnen er op wachten natuurlijk: wanneer het straks weer kouder wordt en de blaadjes van de bomen vallen, zal er ongetwijfeld weer een nieuwe variant van de omikronvariant van het coronavirus opduiken, waar oudere mensen met onderliggend lijden ondanks het dragen van vele om niet-mondkapjes niet tegen bestand zijn en dus massaal met een kuchje hier en daar 2 weken in quarantaine thuis moeten werken.

In dat geval kan en moet het coronabeleid van de overheid op een aantal punten beter dan voorheen het geval was, constateert de Nationale ombudsman Reinier van Zutphen vandaag in een rapportage. De beste man heeft de balans opgemaakt van coronagerelateerde klachten in de voorbije twee jaar en zijn inzichten gedeeld met de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), Ernst Kuipers.

Zo constateert de ombudsman dat er, door de noodzaak om snel in te grijpen, te weinig gekeken is naar het effect van coronamaatregelen op het leven van mensen. "Niet alleen de bescherming van de volksgezondheid, maar ook andere grondrechten (zoals onderwijs, gelijke behandeling en onaantastbaarheid van het lichaam) en waarden (zoals sociaal en fysiek contact) moeten meewegen in adviezen en besluitvorming", aldus de ombudsman.

Daarnaast hadden beslissingen, afwegingen en genomen maatregelen beter uitgelegd moeten worden. En dat de overheid altijd goed bereikbaar moet zijn voor burgers en niet van het kastje naar de muur gestuurd mogen worden (mag trouwens wel op meer punten, nietwaar?). Ook wil Van Zutphen meer aandacht voor de gevolgen van de coronacrisis voor mensen in kwetsbare posities. "De mentale gevolgen van een crisis kunnen jaren doorwerken. Kinderen en jongeren, burgers met long covid en kleine ondernemers verdienen hierin extra aandacht."

Wat betreft het coronabeleid stelt de ombudsman dat er ongelooflijk veel werk is verzet. "Maar nu is het tijd voor een brede langetermijnaanpak met toekomstperspectief die de burger vertrouwen geeft." Grote vraag is natuurlijk wat onze Kuipers hiermee gaat doen (wij gokken niet zoveel).

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml