Upd: 90 arrestaties bij politieactie tegen Italiaanse maffia, 5 in NL
Binnenland

Upd: 90 arrestaties bij politieactie tegen Italiaanse maffia, 5 in NL.

Spannend, zo op de ochtend van de dag dat Sinterklaas met zijn Zwarte Pieten een zak met cadeautjes door uw schoorsteen naar binnen zal proppen. Er is momenteel namelijk een internationale politieactie gaande tegen de Italiaanse maffia. 

Het zou gaan om een actie tegen de 'Ndrangheta, een maffiaclan uit Calabrië dat in heel Europa actief is. Momenteel vinden daarom in Italië, Duitsland, België en ons eigen Nederland invallen en inbeslagnames plaats.

In Nederland gaat het om tientallen invallen, maar meer informatie kan een woordvoerder van het Openbaar Ministerie nog niet geven. De actie is het gevolg van een onderzoek dat in 2016 is begonnen en op Europees niveau is gecoördineerd. Tijdens dat onderzoek werd eerder al baas Santo Vottari van zijn bed gelicht: hij werd gezocht vanwege medeplichtigheid aan een liquidatie op de stoep van een Italiaanse pizzeria in Duisburg, waarbij zes mensen omkwamen.

Kortom, het lijkt net een film allemaal. Om 12.00 uur zal trouwens de politieactie toegelicht worden tijdens een persconferentie in Den Haag, meldt De Telegraaf.

Update 12.30 uur:

Inmiddels is de persconferentie in Den Haag geweest. Het blijkt dat er in Nederland vijf verdachten zijn opgepakt tijdens de politieactie tegen de Italiaanse 'Ndrangheta. Op acht plekken zijn invallen geweest, met name in horecagelegenheden, zoals pizzeria's en hotels.

Het gaat om invallen in Den Haag, Zoetermeer, Amsterdam, Amstelveen, Velsen, Rotterdam, Tegelen en Sittard, aldus Bert Langerak, directeur opsporing van de FIOD.

In totaal zijn er zelfs ongeveer negentig mensen aangehouden. Er is 2 miljoen euro, 140 kilo xtc-pillen en 3000 tot 4000 kilo cocaïne in beslag genomen. 

Alle artikelen geladen. Overzicht →