Omroep bewijst: stempasfraude in Nijmegen gewoon mogelijk
Binnenland

Omroep bewijst: stempasfraude in Nijmegen gewoon mogelijk.

Ja, echt super waterdicht dat systeem met stempassen... Wegens falende bezorging zijn de afgelopen weken zo'n 400 stempassen nagestuurd in Nijmegen, waardoor veel mensen dubbele stempassen hebben gekregen.

Gelukkig was de gemeente Nijmegen wakker en heeft het direct - zoals de wet voorschrijft - de eerste stempas als ongeldig geregistreerd in het Register Ongeldige Stempassen, zodat er alleen met de tweede stempas gestemd kon worden.

Nou, mooi dat dit niet werkte dus. Omroep Gelderland nam twee keer de proef op de som en in beide gevallen had wegens een falende controle op het stembureau een extra stem gewoon gekund, mits de omroep niet het daadwerkelijke stemmen achterwegen had gelaten. Twee keer stemmen is namelijk strafbaar in ons land en dat willen ze daar bij de redactie ook weer niet natuurlijk.

Neemt niet weg dat de controle in Nijmegen wel keihard faalde. Maar geen zorgen: met het systeem is niks mis. "Het systeem is goed", zegt gemeentewoordvoerder Jack Broeksteeg tegen de omroep. "En de controle moet uitstekend zijn, maar deze gevallen zijn er tussendoor geglipt. Dit mag natuurlijk niet gebeuren" 

Alle artikelen geladen. Overzicht →