Omtzigt: 'Ik wilde niet meewerken aan CDA-plan om Rutte te beschadigen'

Omtzigt: 'Ik wilde niet meewerken aan CDA-plan om Rutte te beschadigen' 

27 oktober 2021 - 12:13

Dé reden waarom mensen geen vertrouwen meer hebben in de politiek. Verschillende CDA'ers hadden een laf, achterbaks plan bedacht om in een geheime campagne Mark Rutte - wat je ook van die man mag vinden - te beschadigen met negatieve filmpjes en berichten. En nu zitten ze doodleuk samen aan tafel om een nieuw kabinet te vormen. 

Maar goed, groot was het nieuws over deze onthulling uit het boek Code Rood van politiek verslaggevers Thijs Broer en Peter Kee. Ook al nam het plan nooit serieuze vormen aan. Het idee kwam volgens de verslaggevers uit de koker van Hans van der Wind, een belangrijke financier van de CDA-campagne, media-adviseur Martin van Putten, en Omtzigt, die toen nog lid was van het CDA. 

Omtzigt zegt nu in een reactie dat hij "om precies te zijn één gesprek" had met Van der Wind en Van Putten. "Zij stelden voor om campagne te voeren tegen Mark Rutte en wilden van mij weten welke zwakke punten de premier had. Ik heb daar met hen over gesproken. Toen duidelijk werd dat zij een persoonlijke aanval op Rutte voor ogen hadden heb ik mij daarvan gedistantieerd. Ik heb aangegeven daaraan niet mee te willen werken."

Omtzigt liet dit naar eigen zeggen ook weten aan de commissie die ná de verkiezingen de CDA-campagne evalueerde. "Dit was behoorlijk ongepast en helemaal voor een christendemocratische partij", schreef hij aan de commissie over het idee om de aanval op Rutte onder meer op MH17 en seksualiteit te richten.

Gelukkig bestaan er ook nog politici die wel integer zijn...

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml