Omtzigt in opspraak
Binnenland

Omtzigt in opspraak.

Het populaire en beruchte CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt is in opspraak geraakt door berichtgeving van het NRC. Dit vanwege het opvoeren van een onbetrouwbare getuige bij een bijeenkomst op de Vrije Universiteit Amsterdam over strafvervolging van de daders in mei dit jaar.

Een Oekraïense man legde tijdens de bijeenkomst op de VU een door Omtzigt opgestelde verklaring af zo meldt het NRC. De man zou zelf elders geweest te zijn ten tijde van de aanslag op MH17 en alleen zijn vrouw zou getuige zijn geweest. Het NRC beschikt over geluidsopnamen en sms-verkeer waaruit dit op te maken is.

In een wat magere tweet meldt Omtzigt: ''In mijn gedrevenheid op dit dossier om vragen beantwoord te krijgen heb ik op deze bijeenkomst onzorgvuldig gehandeld. Dat betreur ik.''

Tegen NRC Handelsblad zegt Omtzigt dat hij niet wist dat de Oekraïner geen ooggetuige was van de ramp. Het Kamerlid was zaterdagochtend niet bereikbaar voor commentaar. Het CDA heeft nog niet gereageerd.

Op GeenStijl is een milder geluid te lezen dan bij het NRC en de andere dagbladen en wordt gesteld dat de ophef overdreven is en NRC het op Omtzigt gemunt heeft.

Alle artikelen geladen. Overzicht →