Omtzigt: 'Partijleiderschap CDA is te koop'

Omtzigt: 'Partijleiderschap CDA is te koop' 

11 juni 2021 - 11:00

Pieter Omtzigt is weer bezig: deze keer suggereert hij in een uitgelekte interne memo dat het partijleiderschap hem ontnomen is doordat drie grote sponsoren voor in totaal bijna één miljoen euro Wopke Hoekstra op de CDA-troon wilden hijsen.

Hugo de Jonge won met miniem verschil het CDA-lijsttrekkerschap en volgens Omtzigt zou hij zijn plaatsvervanger zijn, maar is tegen alle afspraken in uiteindelijk Wopke Hoekstra gevraagd om partijleider te worden. Commerciële belangen zouden daarbij een rol hebben gespeeld. "Voor hier is het misschien voldoende om op te merken dat bijna 1 miljoen van het campagnebudget van 3 sponsoren lijkt te komen. En die sponsoren en iemand in het campagneteam hebben belang bij pogingen om wijzigingen aan te brengen in de CDA-plannen zoals die in Wopke’s New Deal en het verkiezingsprogramma zijn uitgewerkt. Daar heb ik moeite mee. En het maakt het CDA kwetsbaar", zo schrijft Omtzigt in de memo die in bezit is van De Limburger en De Telegraaf.

Interim-partijvoorzitter Marnix van Rij zegt in een uitzending van NPO Radio 1 dat hij niet weet waar Omtzigt het over heeft: "Ik herken dat niet. Ik heb het uiteraard gecheckt", aldus de interim-voorzitter. "Het CDA heeft alle regels gerespecteerd die de wet voorschrijft wat betreft sponsoring. Verantwoording zal in de jaarrekening van 2021 plaatsvinden, zoals dat moet." 

En Hoekstra zelf? Die noemt de notitie van Omtzigt "heel vervelend en echt beschadigend", aldus Wopke Hoekstra, en roept volgens hem heel veel vragen op. Het zal binnen de partij worden besproken opgelost (Omtzigt functie elders?). Het is "geen makkelijke fase" voor de partij.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.