'Omwonenden gaan met massaclaim Chemours kapot procederen'

'Omwonenden gaan met massaclaim Chemours kapot procederen' 

05 september 2023 - 14:37

Hoppakee. Omwonenden van de chemische fabriek Chemours in Dordrecht bereiden een massaclaim voor. Juridisch adviseur Eric Meijer wil in november een civiele claim indienen bij Chemours en bij de rechtbank. Ruim duizend mensen die in de buurt van de fabriek wonen, hebben zich inmiddels bij hem gemeld via de website C8 Claim.

Nu weten we natuurlijk al een tijdje dat de Chemours-fabriek in Dordrecht decennialang de giftige en kankerverwekkende PFAS-variant PFOA in het water en in de lucht heeft geloosd. En dat ze dondersgoed wisten dat dit niet oké was maar daar schijt aan hadden. En we weten ook dat ze daar pas in 2012 mee stopten, niet omdat dit het juiste is om te doen maar omdat ze wel moesten nadat PFOA door de overheid streng werd gereguleerd. 

Nu hebben dus duizenden zich voor een massaclaim gemeld via de website C8 Claim. C8 staat voor PFOA, het voor de gezondheid schadelijke middel dat tot en met 2012 in de fabriek als hulpstof werd gebruikt in het productieproces. "Er zitten veel schrijnende gevallen bij, vooral van werknemers en loonwerkers", aldus Meijer, die met zijn juridisch team hun verhalen onderzoekt op juridische haalbaarheid.

De jurist denkt dat zijn civiele claim meer kans van slagen heeft dan de massa-aangifte van advocaat Bénédicte Ficq. Zij deed maandag namens zo'n 3000 mensen aangifte bij het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie in Amsterdam tegen alle leidinggevenden van Chemours en voorloper DuPont sinds 1962.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml