On the move: miljoenen Chinezen moeten verhuizen
Buitenland

On the move: miljoenen Chinezen moeten verhuizen.

Miljoenen boeren van het platteland moeten naar de stad verhuizen. In China gaan ze dat gewoon even doen. Voor 2020 moet 12 procent van de boerenbevolking richting steden verhuizen. De Chinezen hopen daarmee een flink aantal spooksteden te vullen.

De Chinese overheid wil in ieder geval de komende vier jaar 13 miljoen mensen die nu staan geregistreerd als boer, verhuizen naar de stad. De boeren die dan overblijven kunnen dan grotere boerderijen beginnen. De sector moet zo concurrerender worden, is de achterliggende gedachte. Tegelijkertijd moet met deze mega-verhuizing een flink aantal spooksteden worden gevuld. De Chinezen hebben zoveel huizen gebouwd de afgelopen jaren, dat miljoenen huizen met name in kleinere steden leegstaan. 

Volgens het Chinese onderzoeksbureau CEBM Groep is het nog helemaal niet zeker dat die huizen ook daadwerkelijk worden gevuld. De arbeiders in kleinere steden krijgen te weinig salaris om die huizen ook te kunnen kopen en banken willen ze vaak geen lening verstrekken.

De Chinese overheid hoopt de economie te stimuleren met deze volksverhuizing. De Chinese economie groeide het afgelopen jaar met 6,5 procent, het laagste groeicijfer in 25 jaar. Met het verhuisplan moet in 2020 zo'n 45 procent van de huishoudens stedelijk zijn. Nu is dat circa 40 procent.

Alle artikelen geladen. Overzicht →