Onbetaalbare huizen onbetaalbaar: sterkste prijsstijging in 40 jaar

Onbetaalbare huizen onbetaalbaar: sterkste prijsstijging in 40 jaar 

24 januari 2022 - 10:28

Gelukkig kunt u als jongeling zonder rijke pappie en mammie altijd nog in een kartonnen doos onder een brug gaan slapen. De Nederlandse huizenprijzen zijn in december van het afgelopen jaar het sterkst gestegen in meer dan veertig jaar (!) tijd, dus onbetaalbare huizen zijn weer een flink stuk onbetaalbaar geworden.

"Met een prijstoename van ruim een vijfde was het sowieso de sterkste stijging sinds het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in 1995 begon met het bijhouden van deze cijfers. Bestaande koopwoningen wisselden vorige maand gemiddeld voor zo'n vier ton van eigenaar. Dat is 20,4 procent meer dan een jaar eerder en uitgaande van de huidige cijferreeks een record. Voor een vergelijking die verder teruggaat dan 1995 ben je al gauw aangewezen op oude gegevens die alleen per kwartaal zijn geregistreerd. De laatste keer dat er in een kwartaal sprake was van een hogere prijsstijging dan afgelopen maand, was in 1977", aldus het CBS.

1977. Heel toevallig een jaar waarin de overheid ook het kopen van een huis probeerde te stimuleren. Net als in de huidige tijd, met de lage hypotheekrentes. Voor wie onder een steen heeft geleefd: daarnaast speelt het weinige aanbod een grote rol, waardoor iedereen tegen elkaar opbiedt en huizen onbetaalbaarder dan onbetaalbaar worden. Dat is ook te zien in het aantal verhuizingen: in december vonden er op de woningmarkt maar 20.559 transacties plaats. Dat is bijna 22 procent minder dan in dezelfde maand van 2020. 

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml