Onderzoek: 'Het gaat slecht met de vrouwenemancipatie in NL'

Onderzoek: 'Het gaat slecht met de vrouwenemancipatie in NL' 

21 juni 2023 - 11:56

Wie denkt dat Nederland het land is van vrijheid, van blijheid en van gelijke kansen, ongeacht of u man of vrouw (of iets ertussenin) bent, heeft het mooi mis! In Nederland is de vrouw keihard achtergesteld aan de man, blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Amsterdam.

Het blijkt namelijk dat de kloof tussen man en vrouw nog steeds immens is in ons landje. Mannen werken meer. Hebben in het bedrijfsleven vaker de leiding, een beter salaris en zijn in de technische beroepen meer vertegenwoordigd dan de vrouw. Een schande! En ja, dat is al minder dan eerst, maar toch voelt het nog net alsof we in de middeleeuwen leven met z'n allen.

En wat nog erger is, het is hier erger dan in de landen om ons heen. Volgens het onderzoek is de kloof tussen mannen en vrouwen in Nederland voor 77,7 procent gedicht, tegenover 76,2 procent vorig jaar. MAAR: die vooruitgang is volgens hoogleraar Henk Volberda kleiner dan in België en Duitsland, waar de genderkloof voor zo'n 80 procent is gedicht.

Kortom, het gaat compleet de verkeerde kant op. Volberda spreekt van "stagnatie" van de Nederlandse vooruitgang bij het verkleinen van de verschillen. En wat daar het gevolg van is? Op de wereldwijde emancipatieranglijst steeg Nederland tussen 2020 en 2022 met tien plekken tot de 28e positie, maar dit jaar blijft ons landje dus mooi op die plek steken.

Waar het dan wel goed gaat? In België en Duitsland dus, maar ook in de Scandinavische landen: "De ongelijkheid is nog steeds aanzienlijk en we behoren nog steeds niet tot de koplopers. We kunnen daarbij een voorbeeld nemen aan de Scandinavische landen; zij lopen duidelijk voorop als het gaat om voorzieningen voor ouders om werk en gezin te combineren, kinderopvang en zwangerschapsverlof", aldus de hoogleraar.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml