Onderzoek: hitte Zuid-Europa normaal en geen reden tot paniek

Onderzoek: hitte Zuid-Europa normaal en geen reden tot paniek 

20 juli 2023 - 10:09

Paniek op alle nieuwsredacties. Van RTL Nieuws tot de Volkskrant, van Het Parool tot de NOS. Het is namelijk warm in Zuid-Europa. Nu Nederlanders weer massaal met de caravan richting Piet Friet aan de Costa del Sol rijden en collectief in het Gardameer gaan pissen, komt tout beschaafd Nederland er weer achter dat het WARM is in Zuid-Europa en op sommige dagen zelfs ERG WARM.

En tout beschaafd Nederland raakt daar, als we alle krantenkoppen zo lezen, enorm van in de stress. Maar wij vroegen ons af, is er wel reden tot paniek? Moeten we ons echt zorgen maken?

Het researchteam van PowNed lag natuurlijk allang op een strandbedje op Ibiza bier te zuipen, maar wij hebben ze teruggeroepen naar de redactie in Nederland. Dit moest uitgezocht worden! Het is zomer en het is heet in Zuid-Europa! Is dat een nieuw verschijnsel? Is dat iets van de laatste tijd? Of speelde hitte vroeger ook al op tijdens de zomermaanden? Hebben alle nieuwsredacties in Nederland gelijk met hun alarmerende berichten en gaan we deze zomer dan definitief dood van de warmte?

We hebben het uitgezocht! En dit zijn de uitkomsten.

Piet van ons researchteam herinnert zich nog goed dat toen hij begin jaren negentig een kleine jongen was, de caravan ineens was afgefikt door een bosbrand in Zuid-Frankrijk. Ook weet hij nog dat opa die zomer rood aanliep van de hitte en oma begon te slaan, zijn vader last kreeg van een zonnesteek en zomaar het barmeisje begon te betasten, moeders topless verkoeling zocht bij de 18-jarige badmeester en hijzelf elke dag zijn ballen uit zijn broek zweette en zich vergaapte aan alle Françaises zonder bikinitopje.

Zo heet was het. Geen pretje, maar je deed het er maar mee.

Uitkomst van het onderzoek: begin jaren negentig was het ook al heet in Zuid-Europa, toen waren er ook al bosbranden en ook toen moesten mensen zich insmeren tegen de zon. Samenvattend kunnen wij dus concluderen dat hitte in Zuid-Europa al tientallen jaren een zomers fenomeen is en dat het elke zomer weer bikkelen is in al die knoflooklanden. Vroeger was dat zo en dat is nu niet anders.

Wat wel anders is, is dat we tegenwoordig massaal dood gaan van de hitte, als we kwaliteitskrant *haha* de Volkskrant tenminste mogen geloven. Maar bekijk het eens van de positieve kant. Ja, het is warm in Zuid-Europa, maar hoe zouden we reageren als het in de zomer ineens dertien graden zou zijn aan de Côte d'Azur? Zouden we Barcelona nog steeds zo'n leuke stad vinden als we ineens het ijs van de autoruiten zouden moeten krabben? En hoe zou je aan Lago di Como je pizza wegvreten als het kwik amper boven de tien graden zou uitkomen? Dan zouden we pas in paniek zijn.

Tot die tijd: heren, geniet van alle brunettes in Frankrijk, Spanje en Italië. Zij weten, in tegenstelling tot de meeste Hollandse dames, hoe om te gaan met de zomerse temperaturen. Vooral niet te veel kleding om het lijf, daar ga je alleen maar van zweten. Hele dagen in bikini op het terras is een pré. Goed drinken, bij voorkeur te beginnen met een wijntje bij de lunch. En daarna een topless duikje in de zee om goed af te koelen. Dan verdwijnt de paniek om de hitte als sneeuw voor de zon!

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml