Onderzoek: 'Iedereen heeft PTSS na pandemie'

Onderzoek: 'Iedereen heeft PTSS na pandemie' 

06 juli 2023 - 11:02

Corona maakt meer kapot dan je lief is. Het blijkt dat de pandemie bij veel mensen psychische klachten teweeg heeft gebracht die tot op de dag van vandaag doorwerken. Verrassend! Gezondheidsinstituut Nivel schat dat maar liefst honderdduizenden Nederlanders kampen met een posttraumatische stressstoornis (PTSS) door heftige gebeurtenissen die ze in de coronatijd hebben meegemaakt.

Het is niet mis allemaal: volgens het Nivel rapporteerde 3,7 procent van alle volwassenen eind 2022 klachten die duiden op PTSS. Bij ongeveer de helft van deze mensen vermoeden de onderzoekers een direct verband met de coronapandemie. Aanhoudende psychische klachten kunnen bijvoorbeeld voortkomen uit het verlies van een dierbare, of door een traumatische ziekenhuisopname.

Dan middelbare scholieren, die zijn helemaal zielig want hebben nog vaker last van klachten die aan PTSS doen denken: onder die groep gaat het volgens het Nivel om 4,7 procent. Van de jongvolwassenen heeft ongeveer 4,5 procent last van dit soort mentale problemen. De kans op PTSS is groter naarmate iemand zich eenzaam voelt. Meisjes lopen de stoornis vaker op dan jongens, denkt het instituut. Maar, laten we vooral de volgende keer weer een lockdown invoeren, een goed idee!  

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml