Onderzoek: Links of rechts geen invloed op spekken lokale staatskas

Onderzoek: Links of rechts geen invloed op spekken lokale staatskas 

10 maart 2022 - 11:23

Ha. Alle mooie praatjes die u al gehoord hebt of in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen nog gaat horen ten spijt, politici zijn wat ze ook zeggen toch doof voor de wensen van de burger. Wisten we natuurlijk al, maar nu laat onderzoek dat ook zien.

De politieke samenstelling van gemeenteraden of colleges (dus of de burger nou 'links' of 'rechts' heeft gestemd) blijkt namelijk geen enkel effect te hebben op de hoogte van de gemeentelijke belastingen. Ook de manier waarop de lasten worden verdeeld tussen bijvoorbeeld huurders en eigenwoningbezitters wordt er niet door beïnvloed. Dat meldt de Rijksuniversiteit Groningen op basis van een onderzoek naar de periode 1998-2021.

De samenstelling van de raden veranderde regelmatig (in totaal waren er zes verkiezingen). Op basis van aannames over de voorkeuren van linkse en rechtse partijen, zou je deze veranderingen terug moeten zien in de lokale lasten, zo verwachtten de onderzoekers. "Vaak wordt gedacht dat linkse partijen kiezen voor hogere belastingen en uitgebreidere voorzieningen voor inwoners. Rechtse partijen zouden daarentegen juist kiezen voor lagere belastingen en een kleine overheid."

Maar als u daar dan geen invloed op hebt, waar dan wel op? "Dit roept vragen op over de lokale democratie", aldus de verraste onderzoekers. "Een van de fundamentele politieke keuzes waarover burgers zich tijdens gemeenteraadsverkiezingen kunnen uitspreken is de hoogte van de overheidsuitgaven en de bijbehorende lasten voor de burger."

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml