Onderzoek: Ook #MeToo in de sport 

12 december 2017 - 12:09

Onderzoek bewijst het, in Nederland hebben we echt een probleem: nu blijken ook sporters als kind massaal misbruikt te zijn.

Dat concludeert de door het NOC*NSF ingestelde commissie De Vries na een onderzoek onder bijna 2.000 Nederlandse sporters tussen 18 en 50 jaar oud. Daaruit bleek dat liefst één op de acht naar eigen zeggen als kind minimaal één #MeToo-ervaring heeft gehad. 4 procent geeft aan zelfs aangerand of verkracht te zijn.

Mede-sporters zijn hier vaak schuldig aan. Opvallend is dat dit gedrag op jonge leeftijd blijkbaar al begint: bij driekwart van de sporters die te maken heeft gehad met seksueel geïntimideerd of misbruikt zijn, gebeurde dat voor eerst toen ze jonger dan zestien jaar waren.

"Schokkende cijfers", aldus de onderzoekers. Wat nog erger is, is dat als er al melding van gemaakt wordt, het bestuur van sportclubs die regelmatig in de doofpot kiepert. 'Iets doen' met die meldingen moet daarom verplicht worden.

De commissie De Vries werd ingesteld naar aanleiding van berichten vorig jaar van voetballers in Engeland dat ze in hun jeugd zijn misbruikt. Ook in Nederland klapten verschillende oud-sporters uit de school, waaronder ex-wielrenster Petra de Bruin.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
Advertentie