Onderzoek naar verbod FvD extreem maar logisch

Onderzoek naar verbod FvD extreem maar logisch 

27 juni 2023 - 12:25

Een heikel punt ligt vandaag in politiek Den Haag op tafel. Een grote groep fractievoorzitters in de Tweede Kamer gaat met twaalf experts in conclaaf over de strijd tegen, zoals dat wordt genoemd, ’de antidemocratische onderstroom’ in Nederland. Belangrijkste agendapunt: moet Forum voor Democratie worden verboden?

Al durven de fractievoorzitters niet zover te gaan om dit expliciet uit te spreken, maar er wordt al langere tijd gewerkt aan een Wet op de Politieke Partijen (Wpp), waarmee een partij verboden kan worden als een partij de democratie ondermijnt. En dit wordt waarschijnlijk niet gedaan omdat de ChristenUnie zulke gekke uitspraken doet in Den Haag. Laurens Dassen van VOLT zegt dan ook helder: "FvD ondermijnt de democratie, dat is gewoon zo."

Ook de AIVD heeft al eerder aangegeven zich zorgen te maken over de opkomst van extreem gedachtegoed en grote groepen mensen die radicaliseren. Dat de Tweede Kamer, als hoogste democratische orgaan van het land daarom iets moet met extreem gedachtegoed is niet gek. Dat Forum voor Democratie hiermee in één adem wordt genoemd, is dat ook niet en dat ontkennen zou wereldvreemd zijn.

Thierry Baudet is een beroepsprovocateur, gedreven door een ongezonde vorm van ijdeltuiterij die zich zolang heeft omringt door ja-knikkers die er zo mogelijk nóg gekkere ideeën op nahouden dan hijzelf, dat hij de grip op de realiteit inmiddels volledig kwijt is. Een tijdje was dat iets dat leuke televisie opleverde, het schuurde lekker, het was grappig, studentikoos en ach, iedereen had toch door dat Baudet een clowntje was dat af en toe in gebrekkig Latijn de show probeerde te stelen.

Maar in coronatijd werd het eng en problematisch. Zijn vasal Gideon van Meijeren gebruikte de Tweede Kamer meer en meer als een podium voor het social media-kanaal van FvD en begon de ene na de andere bizarre complottheorie de wereld in te helpen. FvD'ers begonnen in hun wanen overeenkomsten te zien tussen het vaccineren van mensen en het op grote schaal uitmoorden van Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Baudet noemde ongevaccineerden 'de nieuwe joden' en 'wegkijkende uitsluiters de nieuwe nazi's en NSB'ers'.

Het bleek een vrijbrief te zijn voor de FvD-achterban om met Jodensterren de straat op te gaan. Om vergaande complottheorieën over een geheime wereldorde aan te hangen. Om de overheid te zien als een totalitair regime. Meerdere malen werden zulke ideeën publiekelijk door Van Meijeren aangewakkerd en hij heeft meerdere malen opgeroepen in opstand te komen tegen de overheid. Dat het lijntje tussen de FvD-achterban en de FvD zelf erg dun is, bleek toen Van Meijeren zelf een politiek verslaggever begon te intimideren en deze consequent rioolrat noemde.

En dan is het racisme (Van Meijeren die het afgelopen mei had over negroïde primaten), het verheerlijken van kolonialisme (Baudet die vorige maand sterk de indruk wekte dat Indische mensen genetisch minder zijn dan Europeanen), het aanhangen van het gedachtegoed van complotdenker en holocaustontkenner David Icke en het sympathiseren met Poetin en de oorlog in Oekraïne nog niet eens benoemd.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml