'Onderzoek naar Zwarte Piet is slecht uitgevoerd'
Binnenland

'Onderzoek naar Zwarte Piet is slecht uitgevoerd'.

Het onderzoek naar de Kinderombudsman of Zwarte Piet inderdaad racistisch is, is op zeer slechte wijze uitgevoerd. Het hele onderzoek is namelijk gebaseerd op vier kringgesprekken met steeds slechts tien scholieren.

Dat is vandaag te lezen in de papieren versie van de Telegraaf (korte versie hier), dat zich baseert op Pim Walenkamp, een onderwijzer uit Utrecht. De Utrechtse leraar werd bijzonder argwanend toen hij de bevindingen las. Hij heeft hele andere ervaringen. Toen hij de onderzoeksmethoden inzag was hij verbijsterd.

Academische precisie is in haar pietenstandpunt niet te bekennen, vindt hij. "Overal staan vaagheden als 'verschillende gekleurde kinderen', 'een aantal gesprekken' en 'veel kinderen'." Walenkamp kreeg in een reactie te horen dat het om vier kringgesprekken ging.

Casper Albers, een Groningse professor die de methodiek van onderzoekers onderzoekt, beaamt dat vier kringgesprekken totaal nutteloos zijn om een conclusie te trekken: "Ze zijn alleen geschikt om anekdotisch bewijs te verzamelen. Maar je kunt niets zeggen over wat de Nederlandse jeugd vindt. Daarvoor heb je onderzoeken met een veel grotere steekproef nodig."

De Kinderombudsman concludeerde in haar onderzoek dat Zwarte Piet aanzet tot discriminatie en de traditie bij kan dragen aan het pesten van kinderen, waardoor het in strijd zou zijn met het VN-Kinderrechtenverdrag.

Alle artikelen geladen. Overzicht →