Onderzoek: NL'er vindt partnergeweld soms best oké 

18 januari 2018 - 09:28

Eventjes opgelet, want gisteren zijn werkelijk 'schokkende' resultaten gepubliceerd door Atria, het kennisinstituut voor emancipatie en vrouwengeschiedenis.

Uit het onderzoek onder 3.131 respondenten blijkt dat 29 procent van uw mede-Nederlanders geweld tegen zijn of haar partner onder bepaalde omstandigheden best acceptabel vindt. En zo zijn we natuurlijk niet opgevoed hè, mensen? 

Dit gaat zowel over fysiek, psychisch als seksueel geweld. Dit zweert 90 procent in principe af, behalve als hen een concrete context wordt voorgelegd. Bepaalde 'acceptabele' omstandigheden betreffen bijvoorbeeld zelfverdediging, als de kinderen geslagen worden, als de ander is vreemdgegaan, enzovoort. Tja, dan zou iedereen boos worden, nietwaar?

Mocht u nu denken dat het vast allemaal komt door de cultuur van niet-westerse Nederlanders, dan heeft u het mis: "Alleen als de ander begint met slaan of als de emoties hoog oplopen bij een scheiding, vinden iets meer Nederlanders met een niet-westerse achtergrond partnergeweld acceptabel dan autochtonen."

Opvallend is ook dat sommige jongeren seksueel geweld best oké vinden. Zo vindt een op de twintig Nederlanders onder de 25 jaar dat 'verkrachting' ('met lichamelijk overwicht dwingen tot geslachtsgemeenschap') van een vrouwelijke partner best moet kunnen.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
Advertentie