Onderzoek: 'Oom agent discrimineert er lekker op los'

Onderzoek: 'Oom agent discrimineert er lekker op los' 

12 juli 2023 - 11:40

Agenten die zich racistisch uitlaten, agenten die informatie verkopen aan criminelen, vindt u het gek dat er zoveel integriteitsschendingen de media halen? Het blijkt namelijk dat oom agent het in het algemeen niet zo nauw neemt met die integriteit. Sterker, er wordt vrolijk op los gediscrimineerd op de werkvloer.

Uit onderzoek blijkt dat een op de vijf politieagenten zegt het afgelopen jaar gediscrimineerd te hebben op de werkvloer. Hetzelfde percentage zegt lak te hebben gehad aan instructies van zijn leidinggevende of niet zo'n zin had in hard werken als het ook langzaam kon. 

In het kader van onderzoek naar integriteit binnen de Nationale Politie interviewden onderzoekers 48 politiemedewerkers over integriteit op het bureau en op straat en stuurden per mail een vragenlijst naar 6000 agenten - ongeveer een tiende van de volledige organisatie. 900 agenten vulden de vragenlijst in. Hoewel de onderzoekers hoopten op een hogere respons, is er niet eerder zo grootschalig onderzoek gedaan naar integriteit bij de politie.

Het risico op integriteitsschendingen wordt volgens het rapport vergroot doordat politiemedewerkers weliswaar goed weten wat onder het strafrecht valt, maar niet duidelijk voor ogen hebben waar de grens ligt als het gaat om integer handelen.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml