Onderzoek: 'Politie steeds diverser, maar kan nog veel beter'

Onderzoek: 'Politie steeds diverser, maar kan nog veel beter' 

07 juni 2021 - 14:54

Het is hoog tijd voor Kamervragen: de diversiteit bij de politie neemt weliswaar steeds meer toe, maar het gaat wel tergend langzaam. En ja sorry, maar dat kan natuurlijk in 2021 echt niet. Dus hoog tijd dat dit wat sneller gaat.

De Barometer Culturele Diversiteit bij de politie van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) laat zien dat het personeelsbeleid van de politie uitstekend is: afgelopen jaar had 19 procent van de nieuwe rekruten een migratieachtergrond, terwijl de jaren ervoor dit aantal op 13 procent lag. En dat verdient een dikke pluim.

Echter, omdat van alle aspirant-agenten die op een gegeven moment maar kappen met de opleiding tot bromsnor, liefst één op de drie (32 procent) een migratieachtergrond heeft, is dat diversiteitscijfer eigenlijk helemaal niet zo hoog en dus kan het allemaal veel en veel beter. 

Kopchef Liesbeth Huyzer (hee een vrouw, uit hetzelfde onderzoek blijkt dat van de huidige politiemedewerkers 38 procent vrouw is en van de nieuwe collega’s liefst 44 procent) zit dan ook met haar handen in het haar: "Komt dat omdat ze zich niet thuis voelen bij de politie? Zijn er bijvoorbeeld belemmeringen waardoor de opleiding niet wordt voltooid of hebben ze zich verkeken op de opleiding en het beroep van agent? We doen daar onderzoek naar", verzekert ze u.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.