Onderzoek: Salafisten werken integratie tegen
Binnenland

Onderzoek: Salafisten werken integratie tegen.

Heet u Jozias van Aartsen en/of Job Cohen? Gelieve dit stuk over te slaan. Handen schudden en gezellig theedrinken heeft niets uitgehaald. Uw salafistenvriendjes hebben niets op met integratie, werken dit zelfs tegen en zijn dan ook weinig loyaal aan de Nederlandse samenleving.

Dat concludeert onderzoeker Mohammed Soroush, die vandaag op de Universiteit Tilburg promoveert op het onderwerp salafisme. Voor zijn onderzoek ging Mohammed ver, heel ver, verder dan ooit iemand is gegaan op dit gebied.

Zo ging hij langs bij vrijwel alle streng-islamitische centra in Nederland, waar hij niet altijd hartelijk werd ontvangen. Dat is natuurlijk vreemd want hoe kun je vijandig bejegend worden als je de religie van de, bij uitstek, vrede onder de loep neemt. Desalniettemin werd hij uitgemaakt voor 'ongelovige', 'satan' en 'spion'. 

Wat Soroush met zijn bevindingen aantoont is het falen van eerdere onderzoeken. Dat vinden we mooi want die conclusies bevatten vaak sussende teksten. Als in: 'het komt allemaal wel goed'. Nou dat komt het dus helemaal niet. Hij schetst een onheilspellend beeld van ultraorthodoxe poldermoslims die niets anders doen als terugverlangen naar de begindagen van de islam. In Nederland.

"Ik vind salafistische opvattingen onverzoenbaar met de Nederlandse", stelt Soroush daartegenover. De groep staat volgens hem vijandig tegenover de ongelovige buitenwereld en ook tegen andersdenkende moslims."

Zo, tijd voor een kopje muntthee.

Alle artikelen geladen. Overzicht →