Onderzoekers: 'G7-landen doen geen moer aan klimaat'

Onderzoekers: 'G7-landen doen geen moer aan klimaat' 

06 september 2022 - 11:30

Tja, iedereen die tijdens die bijeenkomsten om de planeet te redden een beetje door al die mooie praatjes en beloftes van regeringsleiders heen prikte, kon dit ook wel vertellen natuurlijk: de G7-landen - Groot-Brittannië, Canada, Frankrijk, Duitsland, Italië, Japan en de Verenigde Staten - blijven achter bij de in 2015 in Parijs gemaakte klimaatafspraken. Waarom? Bedrijven doen gewoon niet hun best.

Heilige graal in het debat over klimaatverandering is de maximaal 1,5 graad opwarming, om de ergste effecten van een warmer wordende planeet te voorkomen. Maar wat blijkt? De uitstoot in de G7 landen zit op een niveau waarop we zouden uitkomen op 2,7 graden opwarming. De uitstoot van bedrijven in de VS en Canada is zelfs dermate hoog dat die kan leiden tot een temperatuurstijging van 2,8 tot 3,1 graden, dat beweert althans eigen onderzoek van Carbon Disclosure Project (CDP) en managementadviesbureau Oliver Wyman.

Laat onze vrienden van Extinction Rebellion het niet horen... De studie wijst uit dat dit "grotendeels het gevolg is van bedrijven die helemaal geen doelen stellen, in plaats van gebrekkige". Of, zoals een van de onderzoekers toelicht: "Het is voor geen enkel land, laat staan ​​voor 's werelds meest geavanceerde economieën, acceptabel om industrieën te hebben die zo weinig collectieve ambitie tonen". Overigens doen wij het in Nederland volgens het rapport helemaal niet zo slecht, met een pad naar 'slechts' 2,2 graden opwarming. Niet dat dat op wereldwijde schaal wat uitmaakt, maar hoera!

Volgend jaar komen weer bijna tweehonderd landen bijeen op een klimaattop. Ditmaal in Egypte, om weer een paar dagen gezellig te babbelen en loze beloftes te doen.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml