Onderzoekers slaan alarm: gevangenen luieren te veel 

06 april 2018 - 15:50

Opnieuw een voorbeeld van hoe weinig een verblijf in Nederlandse staatshotels eigenlijk voorstelt. Mensen die daar opgesloten zitten hoeven mede door een versoberd beleid geen moer meer uit te voeren en kunnen lekker de hele dag op bed blijven liggen.

Strafrechtonderzoekers van de Universiteit van Tilburg luiden nu de noodklok, want al die inactiviteit heeft een negatief bij-effect. Lekker de hele dag luieren zou funest zijn voor bepaalde hersenfuncties en laat dat bij hen nou net iets zijn waar nog wat aan te sleutelen valt.

Zelfcontrole cruciaal voor succesvolle terugkeer in samenleving

In Nederland hanteren we zoals u weet het beleid dat zelfs de grootste misdadigers uiteindelijk weer terugkeren in de maatschappij en dus is deze conclusie niet al te best te noemen. Volgens de onderzoekers verblijven gedetineerden gemiddeld ongeveer 17 uur per dag in hun cel en dan liggen ze vaak op bed. In sommige gevallen brengen ze zelfs 23 uur op hun cel door. 

"Al na drie maanden detentie gaan hersenfuncties van gevangenen met betrekking tot zelfcontrole achteruit, terwijl zelfcontrole cruciaal is voor een succesvolle terugkeer in de samenleving", schrijven de onderzoekers in het Nederlands Juristenblad. 

Meer onderzoek nodig

De wetenschappers willen dan ook dat er meer onderzoek wordt gedaan naar die gevolgen en naar de mogelijkheden om ze te voorkomen. Met de uitkomsten zouden beleidsmakers en gevangeniswezen dan rekening moeten houden.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
Advertentie