Oneerlijk: gemeentevrouwen beuren meer dan mannen
Binnenland

Oneerlijk: gemeentevrouwen beuren meer dan mannen.

WAT een arbeidsdiscriminatie. Waar is de vakbond? Vrouwen die gemeentekantoren in Nederland bevolken harken maandelijks meer salaris binnen dan mannelijke collega's. Maar er is iets dat mogelijk nóg treuriger is. De hoogte van het salaris.

Werkzaamheden als kopietjes maken, drie cijfertjes op een pinapparaat kunnen invoeren, veel koffie halen, paspoort-gat-knip-vaardigheden, weer koffie halen en foutloos kunnen typen levert een heerlijk loon op. Vrouwen krijgen daar maandelijks 3.679 euro voor, mannen 'slechts 3.653 euro. Dat is wel bruto, maar dan nog.

Hoe het komt dat vrouwen meer verdienen dan mannen? Goede vraag, dat is nu eenmaal zo gegaan. Datzelfde geldt voor het stijgende aantal vrouwelijke leidinggevenden bij de gemeente. Ook dat is fors omhoog gegaan. Mannen domineren die posities nog wel, maar de inhaalrace is inmiddels ingezet. Van alle chefs kopietjes maken is veertig procent vrouw.

Toch werkt men niet hard genoeg, want de 388 gemeenten blijven maar personeel aannemen. In 2017 mochten 160.810 mensen zich gemeenteambtenaar noemen, dat is 2,2 procent meer dan in 2016.

Alle artikelen geladen. Overzicht →