'Online stemmen = propaganda en ronselen'
Binnenland

'Online stemmen = propaganda en ronselen'.

Stemmen ronselen wordt wel heel eenvoudig met online elektronisch stemmen. Dat zegt Jan van Dijk, hoogleraar aan de Universiteit van Twente, over het online referendum dat Rotterdam wil organiseren.

De burgervader van Rotjeknor, Ahmed Aboutaleb, wil de inwoners van de stad laten stemmen over een plan om 20.000 sociale huurwoningen te slopen. Het referendum wordt mogelijk online uitgevoerd met een elektronische handtekening van DigiD. Hierdoor zou het referendum een stuk goedkoper zijn (minder bemande stemlokalen) en zouden er mogelijk meer mensen gaan stemmen, omdat ze het vanuit hun luie stoel kunnen doen. 

Propaganda!

Van Dijk ziet hier niks in. "Het grote voordeel van het 'ouderwetse' stembureau is ook dat daar géén propaganda bedreven mag worden en ook niet in de omgeving. Een burger kan in alle rust zelf een keuze maken", zegt de hoogleraar tegen Trouw.

"Bij een digitale verkiezing is het heel makkelijk om vanuit propaganda-pagina's voor een 'ja' of een 'nee' direct een link te bieden naar het stemforum. Je bent als kiezer dan, zoals de Amerikanen het zeggen, one klick away vanuit de propaganda bij de stem. Daar zit geen enkele overdenkingstijd meer tussen, ook niet het loopje naar het neutrale stemkantoor", zegt Van Dijk. "Manipulatie ligt zo op de loer."

Ronselen!

De hoogleraar vreest ook dat er stemmen geronseld worden via Facebook in ruil voor een wederdienst. Daarnaast vraagt hij zich af of men thuis wel volledig onafhankelijk kan stemmen, omdat ook dominante partners hun echtgenotes onder druk kunnen zetten een bepaalde stem uit te brengen.

Alle artikelen geladen. Overzicht →