Onno Hoes: Wees verantwoordelijk bij signaleren verwardiër
Binnenland

Onno Hoes: Wees verantwoordelijk bij signaleren verwardiër.

Onno Hoes, de man die naast burgemeestertje spelen een verschrikkelijk belangrijke functie heeft als voorzitter van het Schakelteam Verward Gedragen, vindt dat burgers meer verantwoordelijkheid moeten nemen wanneer zij in aanraking komen met een verward persoon.

Hoes heeft makkelijk lullen natuurlijk vanuit zijn kantoortje. Hoe groot is de kans dat hij ooit met een verwardiër wordt geconfronteerd? Die kans is nihil, kleiner dan het winnen van de Staatsloterij. Nee, daarom moet u het van hem oplossen door uw ogen open te houden voor verward gedrag van de medemens.

Om een open deur in te trappen doet hij een tegeltjes-uitspraak: "Pas als een als een verward persoon wordt gezien, kan het herstel beginnen."

Lieve Onno, in negen van de tien gevallen wordt men pas geconfronteerd wanneer het al te laat is. Als er bijvoorbeeld iemand met een laag suikerspiegelgehalte op voetgangers inrijdt, als er iemand op een dak staat te schreeuwen, als er iemand dreigt zijn/haar woning op te blazen, als er iemand met een mes lukraak mensen neersteekt.

Het klinkt daarom heel mooi om burgers op te zadelen met overheids-activiteiten, maar eigenlijk is het verwardiërs-signaleren onomstotelijk een taak van a)de geestelijke gezondheidszorg en b)politie en/of justitie.

Alle artikelen geladen. Overzicht →