Onrust Ter Apel boeit blijkbaar niet: speciale opvang vertraagd

Onrust Ter Apel boeit blijkbaar niet: speciale opvang vertraagd 

19 juni 2023 - 14:54

Het is een grote puinhoop in asieldorp Ter Apel. Inmiddels gaat de asielopvang naar ongeveer duizend personen per week met alle gevolgen van dien. Tussen de echte vluchtelingen bevinden zich namelijk ook kansarm, crimineel tuig genaamd de Veiligelanders die de bewoners het leven zuur maakt. En dat boeit de overheid blijkbaar geen reet. 

De schokkende verhalen over bedreigingen met messen, autovernielingen, spugen, inbraken en winkeldiefstallen, jonge kinderen die niet alleen over straat durven te lopen of vrouwen die niet met de bus durven te gaan, zijn bekend. Inmiddels zijn de spanningen dusdanig opgelopen dat burgers het heft in eigen hand hebben genomen en een burgerwacht vormen. Het is nu wachten op het moment dat dit volledig escaleert. Maar je moet wat, als de overheid te lui is om in te grijpen. Dan moet je zelf maar knuppels aanschaffen en patrouilleren door de straten. 

Noordelijke bestuurders maakten zich grote zorgen en reisden al in april zelfs helemaal naar Den Haag om staatssecretaris Eric van der Burg aan het verstand te brengen haast te maken. Een van de oplossingen die uit dat overleg kwam was de inrichting van speciale opvang in Ter Apel, zodat Veiligelanders daar een aparte, versnelde procedure kunnen volgen en bovendien zolang achter het hek dienen te blijven.

Even los van het feit dat uitgeprocedeerde asielzoekers niet altijd ons landje ook daadwerkelijk verlaten, is dit in elk geval een maatregel die verlichting kan brengen. Het asieltuig is immers (voorlopig) van de straat. Maar die speciale opvang, die begin juni open zou moeten zijn, is er - verrassing - nog steeds niet. En waarom niet? Vertraging, regeltjes en regeltjes, het ministerie dat te lui is, het COA dat te lui is en de Vreemdelingenpolitie die geen personeel heeft.

Ondertussen zitten ze in Groningen (en ook in Drenthe) met de handen in het haar. De burgemeesters stellen dat '1 juli' dan toch echt een keiharde deadline moet zijn, langer is "onacceptabel". Maar tegelijkertijd missen ze nog steeds de urgentie in Den Haag. Met andere woorden: het boeit de politiek geen moer. Misschien is zo'n burgerwacht zo gek nog niet.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml