Ontkenning maakt de leugen niet minder

Ontkenning maakt de leugen niet minder 

29 maart 2023 - 12:01

De poppenkast die kabinetscrisis heet is ingezet, de val van Rutte IV is onvermijdelijk maar eerst moeten politiek en pers de obligate paringsdans doen. Dichte deuren, nietszeggende quotes, loze beloften of zelfs ontkenningen. Het zal. Na Rutte IV komen de volgende marionetten van wie je alleen maar kunt hopen dat ze er deze keer wél voor ons zitten in plaats van voor hun pensioen en dus ‘hun eiguh’.

Wie er zeker niet voor ons zit, helemaal niet beseffend dat ónze belastingcenten hún salaris én pensioen vormen, zijn de lieden bij de Belastingdienst. Dat ‘hun systemen’ allerlei maatregelen niet kunnen verwerken, met als absoluut dieptepunt dat ze de toeslagenouders willens en weten kapot hebben gemaakt en het ze niet lukt om hun een fooi terug te geven voor geleden mentale en financiële schade, wisten we al. De enige personen die erger zijn, zijn de politici en ambtenaren bij het Ministerie van Financiën die opdracht hebben gegeven om openbaarmaking en uitleg van nieuwe fiscale regels tegen te houden.

Door de aangiftes te baseren op verouderde regels, bestaat de kans dat wij, belastingplichtigen, jarenlang te veel belasting hebben betaald. Maar hey, who cares? Wij kiezers betalen wel de sportclub van de kinderen en de scheiding van politici, ambtenaren en medewerkers van de Belastingdienst hoor. Wij zijn zó onbelangrijk. Het enige doel van politici, ambtenaren en medewerkers van de Belastingdienst is om ons dusdanig murw te maken en te belasten, zodat we niet meer zelf nadenken en elke vorm van opstand en weerwoord opgeven.

Dit is de idiotie waar ze zich nu weer schuldig aan hebben gemaakt: volgens de wet hoort de uitleg van belastingregels binnen zes weken duidelijk gemaakt te worden. Dat dit niet gebeurt heeft niet alleen te maken met de chaos bij de Belastingdienst en het ministerie van Financiën maar met de mening van de top van het ministerie van Financiën. Volgens NRC blijkt uit jaarverslagen van de vakgroep dat “standpunten van de Belastingdienst "politiek gevoelig van aard" zijn, waardoor "afstemming op het ministerie noodzakelijk is". De "afweging van […] politieke aspecten en mogelijke Europeesrechtelijke implicaties” leidt dan tot vertraging in het delen van de regels met de buitenwereld.” Het gevolg: de rechtszekerheid en rechtsgelijkheid van belastingbetalers komt in het geding. 

Het ministerie van Financien is het daar natuurlijk niet mee eens. Hun dooddoener beweert dat haar werkwijze juist bijdraag aan de rechtszekerheid en rechtsgelijkheid. Ontkenning maakt de leugen niet minder maar dit is de werkwijze van politici en ambtenaren: lieg net zo lang en vaak totdat de kritieke massa overtuigd is. Dat worden ontkenners vanzelf door de grote groep weggezet als wappies. De hele communicatie rondom het coronabeleid is daar het bewijs van. 

Lang verhaal kort: het valt niet uit te sluiten dat velen van ons jarenlang te veel belasting hebben betaald. De Belastingdienst belooft beterschap maar “een ‘tsunami’ aan rechtszaken” wordt niet uitgesloten. Onze Belastingdienst, ministers en ambtenaren zullen er geen seconde wakker van liggen. Het is immers waar zij in excelleren: ons burgers dwarszitten en uitroken, nota bene van ons eigen geld. Politiek is een poppenkast.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.