Ontwikkelaar: Amstel Tower moet Cruijff Tower worden
Binnenland

Ontwikkelaar: Amstel Tower moet Cruijff Tower worden.

Goh, u zou bijna denken dat wijlen Johan Cruijff zoveel heeft betekend voor Nederland dat we van zijn graf wellicht een bedevaartsoord zouden kunnen maken. Al was zijn bijnaam natuurlijk niet voor niets 'De Verlosser'.

We worden langzamerhand wel een beetje moe van al die initiatieven om elke stoeptegel naar Johan Cruijff te vernoemen. Vooral ook van de redenen die men aandraagt. Is het dit keer niet omdat Johan graag kroketjes at bij het Olympisch Stadion, maar omdat de Amstel Tower vlakbij Betondorp, de geboorteplaats van Cruijff, ligt.

Dat zegt Niek Roet van Provast, de ontwikkelaar die zich heeft ontfermd over de toren. "Het zou wat zijn, Cruijff naast de verlosser ook de verbinder", aldus een dolenthousiaste Roet.

Geen grap, plannen worden voorbereid

U dacht wellicht dat het om een grap ging, maar Roet is bloedserieus. De volgende stap is de familie van Cruijff om toestemming vragen. Die arme mensen worden steeds blij gemaakt met een dode mus, getuige het feit dat de Amsterdam Arena nog steeds geen Johan Cruijff Arena heet en het Stadionplein bij het Olympisch Stadion ook nog steeds geen Johan Cruijffplein heet.

Gehoord in Amsterdam en omstreken: Johan deed zijn behoefte weleens in een plaskrul. Amsterdam ziet dat toch wel als een gedenkwaardig teken en overweegt alle plaskrullen naar Cruijff te vernoemen.

Het Rijksmuseum, Anne Frankmuseum en Madame Tussaud bereiden zich ondertussen voor, het zou zomaar kunnen dat er iemand opbelt met het idee musea naar Johan Cruijff te vernoemen. Gewoon, vanwege het memorabele feit dat hij er weleens kwam.

Vernoemingen naar Johan Cruijff

We zochten even op waar Johan Cruijff inmiddels allemaal al aan gelieerd is. Zo is er een standbeeld voor hem opgericht bij het Olympisch Stadion (met foutieve tekst), is er een standbeeld op komst in Barcelona, wordt het tweede stadion van FC Barcelona naar de Amsterdammer vernoemd, siert zijn naam een straat in het Catalaanse dorp Vallfogona de Riucorb, heeft hij een straat in het Amerikaanse Indianapolis, heeft hij talloze Cruyff Courts in Nederland op zijn naam staan en kunt u schoenen kopen van het merk Cruijff. Oh, en Amsterdam broedt ook op plannen daar nog een straat, brug of plein aan toe te voegen.

U heeft gelijk. Doe daar dan de Johan Cruijff Arena, het Johan Cruyffplein en de Johan Cruijff Tower nog maar bij.

Alle artikelen geladen. Overzicht →