Onwetende vrouwen sterven door uitstrijkjes-laksheid
Binnenland

Onwetende vrouwen sterven door uitstrijkjes-laksheid.

Bericht voor vrouwen: niet meedoen aan het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker kan uw dood betekenen. Het RIVM is aan het berekenen geslagen en concludeert dat in de afgelopen twee jaar, slechts 60 procent van de opgeroepen vrouwen zich ook daadwerkelijk heeft laten onderzoeken. Van de vrouwen die niet aan het onderzoek meedoen, sterven er jaarlijks tussen de 120 en 150.

Volgens programmacoördinator Sandra van Dijk blaast 70 procent van hen de kraaienmars als gevolg van het niet of te laat screenen. Maar dat is slechts een schatting. Het kan ook 69 of 71 procent zijn.

In welke leeftijdscategorie komt baarmoederhalskanker het meest voor en hoeveel slachtoffers maakt deze verschrikkelijke ziekte jaarlijks? Vrouwen tussen de 35 en 45 jaar krijgen er het vaakst mee te maken en op jaarbasis gaat het om ongeveer 700 vrouwen.

Voor het bevolkingsonderzoek worden alle vrouwen tussen de 30 en 60 jaar uitgenodigd. Sla dit bericht op in uw favorieten. Niet meer vergeten. Letterlijk van levensbelang.

Alle artikelen geladen. Overzicht →