
Onze energietransitie gaat niet van leien dakje
Ondernemers in Noord-Brabant en Limburg zitten met de handen in het haar. Het lijkt alsof de beloning voor het verduurzamen van bedrijven heeft geresulteerd in een straf. Netbeheerder Tennet heeft namelijk aangegeven geen nieuwe stroomaansluiting meer te verstrekken voor grootgebruikers. In het zuiden is het net vol en niets wijst erop dat Den Haag deze ontwikkeling in andere provincies gaat tegenhouden.
Situaties van ondernemers verschillen, maar ze lopen tegen hetzelfde probleem aan. De een heeft vergevorderde plannen om het dak vol te leggen met zonnepanelen en de ander wil graag naar een andere locatie. Beide zijn nu niet meer mogelijk. Fruitteler Mari van den Heuvel uit Someren vraagt aan De Hofbar of hij het mooi mag zeggen, “dat is mooi klote”.
Hoe kan het dan dat er niet is nagedacht over de capaciteit van het stroomnet toen men het Klimaatakkoord formuleerde? Je kan het domheid noemen, maar hoogleraar Energietechnologie David Smeulders legt de gedachte van de politiek zo uit: “We gaan groeien, maar we blijven in hetzelfde jasje zitten.” Op z’n zachtst gezegd naïef dus. De realiteit is dat het probleem opgelost moet worden voordat heel Nederland het net niet meer op kan, maar hoe?
Daarvoor kijken we naar Den Haag. Daar begonnen immers de plannen om te verduurzamen toen Nederland het Klimaatakkoord tekende om in 2030 60% minder CO2 uit te stoten. Minister voor Klimaat en Energie Rob Jetten zegt de ernst van de problemen op het stroomnet te begrijpen en onderneemt actie: er is een coördinator aangesteld!
Deze persoon heeft de schone taak om de problemen in het zuiden op te lossen. Maar met gesprekken, coördinatie, een efficiëntere indeling van het stroomnet en een nieuwe energiewet, zijn bedrijven die nog dit jaar willen uitbreiden of verduurzamen niet geholpen. Met het oog op de ondernemers is de coördinator al het succes gegund. Dat zal nodig zijn ook.
{{comment.text}}